معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان اعلام کرد:
پیش سرد کن قاتل تب کریمه کنگو
مهرکریمان نیوز/ معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه تب کریمه کنگو در دام فاقد علائم درمانگاهی است، اظهار کرد: دام (نشخوارکنندگان، گاو و گوسفند) به عنوان مخازن بیماری در طبیعت هستند. این ویروس از طریق کنهها بین دامها و نشخوارکنندگان کوچک و بزرگ قابیلت انتقال دارد.
دکتر صدیقه کاظمی نیا ادامه داد: انسان از طریق تماس با کنه، نیش کنه و له کردن آن روی سطح پوست و تماس با ترشحات و بافت دام آلوده به بیماری مبتلا میشود.
وی با تاکید بر لزوم پرهیز از کشتار دام در خارج از کشتارگاه گفت: به منظور حفظ سلامت و بهداشت گوشت، دامهایی که وارد کشتارگاه میشوند، مرحله انتظار و قرنطینه را طی میکنند. اگر احیاناً دام دچار بیماری خاصی باشد از خط کشتار حذف میشوند
وی ادامه داد: سپس بازرسی قبل از کشتار انجام میشود و چنانچه دامی دارای تب، کنه زدگی، انگلهای خارجی فراوان و لاغری مفرط باشد، توسط ناظران دامپزشکی از خط کشتار حذف میشود.
کاظمی نیا عنوان کرد: بعد از این مراحل، فرآیند کشتار آغاز میشود که در کشتارگاه مراحل خاص خود را دارد و خون گیری انجام میشود. مهمترین بخشی که در کشتارگاه اتفاق میافتد که در ذبحهای خانگی و غیرمجاز رعایت نمیشود، ورود گوشت کشتار شده به مرحله پیش سرد است.
*لزوم خرید گوشتهای لیبل دار از مراکز معتبر
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان بیان کرد: پیش سردکن کشتارگاهها به صورت سردخانههایی هستند که دمای آنها بین صفر تا ۴ درجه است و لاشهها و احشای دام پیش از ورود به بازار مصرف ۲۴ تا ۴۸ ساعت در این پیش سردکنها قرار میگیرد.
وی گفت: در پیش سردکنها دمای لاشه به تدریج سرد میشود و جمود نعشی را سپری میکند. طی این پروسه پی. اچ گوشت پایین آمده و حالت اسیدی پیدا میکند و چنانچه گوشت به ویروس تب کریمه کنگو و سایر ویروسها آلوده باشد، عامل بیماری در این مرحله از بین میرود.
وی گفت: بعد از مرحله پیش سردکن، گوشت به مهر دامپزشکی مهمور شده و وارد بازار میشود. بنابراین گوشتهای دارای مهر دامپزشکی و لیبل کشتارگاه به لحاظ سلامت تضمین شده است.
*فریزر عامل بیماری را از بین نمیبرد
کاظمی نیا گفت: دمای فریزر نمیتواند باعث جمود نعشی و از بین رفتن ویروس شود. گوشت تازه باید به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت در یخچال در دمای صفر تا ۴ درجه قرار بگیرد و سپس خرد شده و در فریزر نگهداری شود.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان در خصوص امکان از نابودی ویروس طی پخت و پز بیان کرد: تب کریمه کنگو یک بیماری شغلی است و عموماً در بین دامپزشکان، دامداران، سلاخان و قصابان و خانمهای خانه دار که با گوشت تازه سر و کار دارند، مشاهده میشود. این افراد در ارتباط با بافت و ترشحات گوشت تازه قرار میگیرند.
کاظمی نیا در خصوص اینکه آیا قرار دادن گوشت در فریزر هم میتواند ویروس تب کریمه کنگو را از بین ببرد؟ گفت: ویروس تب کریمه کنگو در اثر پخت و پز از بین میرود اما باید توجه داشت که انتقال بیماری میتواند قبل از پخت و پز و در عین خرد و آماده کردن گوشت تازه در اثر پاشیدن ترشحات و تماس با ویروس از گوشت آلوده رخ دهد.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان ادامه داد: بهداشت گوشتهای لیبل دار را تا حد زیادی تضمین میکنیم و توصیه اکید میشود مردم گوشت را از مراکز مجاز خریداری کنند.
کاظمی نیا در خصوص امکان انتقال بیماری از طریق شیر هم گفت: مهمترین راه انتقال بیماری از طریق کنه زدگی یا له کردن آن روی پوست و تماس با خون تازه و دام آلوده است. تاکنون شواهدی دال بر اینکه شیر یا گوشت آلوده بتوانند عامل ایجاد بیماری باشند گزارش نشده است. اما در هر حال شیر جوشانده نشده و خام میتواند به صورت مکانیکی و فیزیکالی عامل انتقال ویروس باشد. به هیچ عنوان مصرف شیر خام جوشانده نشده را توصیه نمیکنیم.
*برخورد با کشتار غیرمجاز دام
وی در خصوص کشتارهای غیرمجاز گفت: در این زمینه ابتدا باید یک فرهنگسازی و اطلاع رسانی مناسب در جامعه انجام شود. اگر تقاضا وجود نداشته باشد عرضه هم کم میشود.
کاظمی نیا ادامه داد: کشتار غیرمجاز و خارج از فضای کشتارگاه ممنوع است و در صورت مشاهده از طریق نیروی انتظامی و مجاری حقوقی با خاطیان برخورد میشود. پروندههای متعدد قضائی در این زمینه تشکیل شده است.
وی گفت: باید در نظر داشت در هر خانه و هر روستا امکان کشتار غیرمجاز وجود دارد به لحاظ محدودیتهای نیرو و امکانات نمیتوانیم به صورت دائم بازدید و سرکشی داشته باشیم.
کاظمی نیا با تاکید بر لزوم تغییر فرهنگ مصرف مردم بیان کرد: این تصور اشتباه است که گوشت تازه کشتار شده حتی به لحاظ خوراکی خوشمزهتر است.
وی گفت: در خصوص برخی مراکز غیرمجاز مانند سعادت آباد، نیروهای دامپزشکی در این مکانها مستقر شدهاند و عمل بازرسی را انجام میدهند. یک یخچال سیار هم در محل قرار دادهایم و لاشهها را به منظور طی کردن مرحله پیش سرد، داخل یخچال قرار دادهایم.
کاظمی نیا گفت: از مردم تقاضا میکنم در صورت مشاهده کشتار غیرمجاز دام، دامپزشکی را به منظور برخورد با خاطیان در جریان قرار دهند.افراد چنانچه سابقه تماس با دام، گوشت تازه، ترشحات و بافت دامی داشتند و دارای علائم تب، لرز، سردرد، سرگیجه، تحریک پذیری و درد قفسه سینه هستند حتماً در اسرع وقت به پزشک مراجعه کرده و بگویند که در ارتباط با دام یا گوشت تازه بودهاند؛ این سابقه بسیار مهم است
وی گفت: افراد چنانچه سابقه تماس با دام، گوشت تازه، ترشحات و بافت دامی داشتند و دارای علائم تب، لرز، سردرد، سرگیجه، تحریک پذیری و درد قفسه سینه هستند حتماً در اسرع وقت به پزشک مراجعه کرده و بگویند که در ارتباط با دام یا گوشت تازه بودهاند؛ این سابقه بسیار مهم است.
کاظمی نیا با اشاره به اینکه پرندگان ناقل این بیماری نیستند، افزود: در خصوص سم پاشی؛ کنهها تا مدتها آلوده باقی میمانند و بیش از ۳۰ گونه کنه ویروس را در خودشان حفظ میکنند بنابراین از بین بردن همه کنهها و مخازن و ناقلان ویروس ممکن نیست. اما از همه دامداران تقاضا میکنم که رعایت بهداشت و حفاظت فردی را در ارتباط با دام مدنظر قرار دهند. در کشتارگاهها از دستکش، عینک، ماسک حتماً استفاده شود.