توصیه طب ایرانی؛
تعادل مزاج، اساس سلامت باروری
کرمان – مهرکریمان نیوز/ متخصص طب ایرانی دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: در طب سنتی ایرانی تعادل مزاج، اساس سلامت باروری محسوب میشود.
به نقل از روابط عمومی دانشکده طب ایرانی دانشگاه، دکتر “محدثه کمالی” در این رابطه گفت: طب سنتی ایرانی با تاریخی کهن و غنی، گنجینهای ارزشمند از دانش و تجربه در زمینه سلامت و درمان است و این طب با رویکردی جامع به بدن انسان، راهکارهای متنوعی برای افزایش قدرت باروری در زنان و مردان ارائه میدهد.
وی درخصوص افزایش قدرت باروری گفت: برای افزایش قدرت باروری، شناخت مزاج فرد و سوق دادن آن به سمت تعادل ضروری است. برای مثال: برای ایجاد تعادل در افراد با غلبه گرمی و خشکی توصیه می شود در حد متعادل از غذاهایی با طبع سرد و تر مانند خیار، کاهو و هندوانه به ویژه در فصل تابستان استفاده کنند.
وی برای افرادی که “مراج سرد و تر” دارند توصیه کرد: افراد با غلبه سردی و تری بهتر است در حد متعادل از ادویه هایی مانند دارچین، زنجبیل و فلفل در غذایشان به ویژه در فصل زمستان، استفاده کنند.
این عضو هیئت علمی برای افرادی که مزاج “سرد و خشک” دارند نیز توصیه کرد: افراد با غلبه سردی و خشکی بایدبا غذاهای رطوبت رسان که گرم و معتدل نیز هستند، مانند شیر بادام و آش سبزیجات که حاوی هویج و شلغم باشند، رطوبت رسانی به بدن را انجام دهند.
دکتر کمالی در توصیه به افرادی که مزاج “گرم و تر” دارند گفت: افراد با غلبه گرمی و تری، اگر از چاشنی هایی مانند آب نارنج در غذا استفاده کنند، البته در حد متعادل، برایشان مفید است؛ ولی باید توجه داشته باشند که زیاده روی در مصرف ترشیجات برای باروری مضر هست.
این متخصص طب ایرانی درباره پاکسازی بدن از سموم و مواد زائد، بیان کرد: پاکسازی بدن از سموم و مواد زائد باید حداقل سه ماه قبل از اقدام به بارداری صورت بگیرد.
وی ادامه داد: این امر میتواند از طریق روزهداری کوتاه مدت (البته با مشورت پزشک)، مصرف دمنوشهای گیاهی مانند گل گاوزبان و بابونه و استفاده از ماساژ و حمام برای دفع سموم از طریق پوست انجام شود.
وی در خصوص نقش مهم تغذیه در باروری هم گفت: تغذیه نقش بسیار مهمی در افزایش قدرت باروری دارد و مصرف خوراکی هایی مانند انار (سرشار از آنتیاکسیدان و ویتامین C)، عسل (به عنوان مادهای مغذی و انرژیزا)، زعفران (برای تنظیم هورمونهای جنسی و بهبود گردش خون در اندامهای تناسلی)، و بادام (منبع غنی از ویتامین (E توصیه میشود.
دکتر محدثه کمالی گفت: داشتن یک رژیم غذایی متعادل شامل مصرف منظم میوهها و سبزیجات تازه، استفاده از حبوبات به عنوان منبع پروتئین گیاهی و محدود کردن مصرف غذاهای فرآوری شده و قندهای ساده، برای حفظ سلامت کلی بدن و افزایش باروری ضروری است.
وی درباره جایگاه ویژه گیاهان دارویی و معجونهای طبیعی، گفت: گیاهان دارویی و معجونهای طبیعی در طب سنتی ایرانی جایگاه ویژهای دارند به عنوان مثال: “رازیانه” برای تنظیم چرخه قاعدگی و افزایش شیر مادر، “خارخاسک” برای افزایش تستوسترون در مردان و بهبود عملکرد تخمدان در زنان و “معجونی از ترکیب عسل، گرده گل، بره موم و ژل رویال” به عنوان مکملی قوی برای افزایش باروری توصیه میشوند که حتما باید بر اساس مزاج فرد و زیر نظر متخصص طب ایرانی مصرف شوند تا عوارض آن ها به حداقل برسد.
وی تکنیک های دیگری را هم برای بهبود باروری موثر توصیه کرد و گفت: تکنیکهای خاص طب سنتی مانند حجامت (تحت نظر پزشک) و ماساژ درمانی نیز میتوانند در بهبود باروری مؤثر باشند.
وی اضافه کرد: حجامت به بهبود گردش خون و دفع سموم از بدن کمک میکند و ماساژ نقاط خاصی از بدن مثلا نقاطی در انگشتان دست و پا، میتواند عملکرد اندامهای تناسلی را بهبود بخشد.
این عضو هیئت علمی توصیه ی ویژه ای هم برای زنان کرد و گفت: تنظیم چرخه قاعدگی با استفاده از دمنوش بابونه و مصرف زنجبیل (با نظر پزشک) و تقویت رحم با استفاده از روغن کرچک برای ماساژ شکم و مصرف اسفناج و سایر سبزیجات برگ سبز برای تأمین آهن و فولات مورد نیاز، از جمله این توصیهها هستند.
کمالی راهکارهایی برای سلامت باروری مردان عنوان کرد و گفت: مصرف روزانه تخمه کدو تنبل به عنوان منبع روی برای افزایش کیفیت اسپرم توصیه میشود.
وی تاکید کرد: باید توجه داشت که قبل از شروع هر گونه درمان یا تغییر در رژیم غذایی، مشورت با پزشک متخصص ضروری است و افراد مبتلا به بیماریهای خاص یا مصرفکنندگان داروهای خاص باید با احتیاط بیشتری از توصیههای طب های مکمل استفاده کنند.
وی گفت: لازم به ذکر است که، باروری موضوعی پیچیده و چند بعدی است و ترکیبی از روشهای طب های مکمل، سبک زندگی سالم، تغذیه مناسب و مراقبتهای پزشکی مدرن میتواند به بهبود شانس باروری کمک کند.
دکتر کمالی ادامه داد: حفظ سلامت روان و کاهش استرس نیز در افزایش باروری بسیار مهم است.
این متخصص طب سنتی گفت: نتایج معمولاً به تدریج ظاهر میشوند و از طرف دیگر هر فرد ممکن است به روشهای مختلف، پاسخ متفاوتی بدهد. بنابراین یافتن بهترین رویکرد برای هر زوج، نیازمند صبر، استمرار و آزمون و خطا است.
وی همچنین در پایان یادآور شد: تشخیص موارد گفته شده حتما باید توسط متخصص طب ایرانی صورت بگیرد.