بعد از گذشت یک سال از مدیریت آقای علیزاده مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی بهانه خوبی بود تا بتوانیم با مرد شماره یک فرهنگ استان گفتگوی صمیمانه ای داشته باشیم و گزارش عملکرد یک سال مدیریت وی را از زبان خودش بشنویم. با ما در ادامه همراه باشید:
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در ابتدای این گفتگو با خبرنگار نشریه مهرکریمان ورود این نشریه را به جرگه نشریات استان تبریک گفت و برای این نشریه و هیئت تحریریه آن آرزوی موفقیت کرد و بیان داشت که این نشریه با برنامه ریزی خوب و پشتوانه سابقه ده ساله مطبوعاتی می تواند یکی از نشریات مطرح در استان کرمان باشد.
- آقای مدیر کل در این یک سال که پشت میز مدیرکلی هستید چه گذشته است؟
- دربحث فعالیت یکسال گذشته اشاره کنیم یک واقعیت وجود دارد که سال ۹۴ و در ابتدای سال ۹۵ ما با یک مشکل جدی در بحث اعتبارات (چه جاری و چه عمرانی) در کشور مواجه بودیم ما هم مسائل و مشکلاتی داشتیم.اما با همه احوال نهایت تلاش خود را کردیم هم در حوزه فعالیت های جاری و هم مسائل اداره کل مشکلات خاصی بوجود نیامد. برنامه ها و جشنواره ها و برنامه های فرهنگی و هنری را کماکان داشتیم و باتمام توان پیگیری میکنیم.در حوزه پروژه های عمرانی تقریبا خیلی رشد چشمگیری وجود نداشته چون پروژه های عمرانی پروسه ای دارد، اعتباراتش از طریق دولت ابلاغ می شود و اعتبارات اندکی هم که وجود دارد به پایان رساندن پروژه های موجود کار سختی است، البته راهکارهای قانونی از جمله ماده ۲۷ قانون بخشی از مقررات دولت در خصوص پروژه های نیمه تمام وجود دارد که پیگیری میکنیم. این پروژه ها از سال گذشته و بطور خاص از امسال این موضوع بصورت جدی پیگیری شده که به بخش غیر دولتی واگذار شوند ، ۶ پروژه نیمه تمام (پروژه مجتمع فرهنگی رابر، فهرج،ریگان،رفسنجان، بردسیر ، بافت ) فراخوان داده شده و با مشارکت بحث غیر دولتی این پروژه ها به پایان برسند .
یک کار دیگر در حوزه فعالیت های مجتمع های فرهنگی- هنری انجام داده ایم که به استناد ماده ۸۸ تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت واگذاری این مجتمع ها به بخش غیر دولتی بصورت واگذاری مدیریت به این صورت که اداره این مجتمع ها به بخش غیردولتی واگذار می شود و ما تنها کار نظارتی خود را انجام دهیم که این حرکت خوب هم به نفع منابع اداره کل و هم به نفع هنرمندان است که از فضاهای فرهنگی هنری مجتمع ها در قالب توافقی در اختیار موسسات فرهنگی- هنری ، اشخاص حقیقی و حقوقی در راستای حمایت از فعالیت های فرهنگی و هنری در مجتمع هاست قرار میگیرد. فراخوان این فعالیت هم ارسال شده و امیدواریم تا حداکثر مهرماه این پروسه انجام شود.
در بخش فعالیت ها و برنامه ها یک اعتبار سالیانه داریم هرچند سرانه بودجه ما در کل ممکن است رقم نسبتا مناسبی باشد اما ۸۰درصد این سرانه صرف هزینه های جاری می شود اما تلاش کردیم با همین بودجه اندک بودجه حمایتی خود را به عنوان محرک فعالیت های فرهنگی و هنری و توسط موسسات فرهنگی – هنری و بخش غیر دولتی به کمک اجرای فعالیت های فرهنگی و هنری بیاوریم. سعی کردیم با بودجه کم دولتی و همچنین بودجه غیر دولتی و اشخاص علاقه مند را هم بکار بگیریم و فعالیت های خوبی را هم انجام داده ایم.از سال گذشته جشنواره شعر آزاد استان را شروع کردیم وتنها یک چهارم بودجه آن را اداره کل متقبل شد و مابقی را بخش خصوصی و بنگاه های اقتصادی پرداخت کردند. نمایشگاه کتاب سال گذشته و در سال جدید جشنواره موسیقی ملی نواحی کشور بعد از چندین سال وقفه برگزار کردیم و یکی از اتفاقات مهمی بود که در این دوره رخ داد و براساس تفاهمی که بین وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی و جناب آقای رزم حسینی استاندار محترم کرمان منعقد شده بود و پیگیری کردیم و با حمایت بخش غیر دولتی و دفتر موسیقی وزارت ارشاد برگزار شد.نمایشگاه علوم و قرآن ، نوزدهمین انتخاب کتاب سال، دومین جشنواره شعر آزاد، جشنواره تئاتر استان با یک رویکرد و شیوه جدید و بسیاری برنامه مختلف که با رویکرد برون سپاری کارها به بخش غیر دولتی از یک طرف و از طرف دیگر جلب حمایت بخش غیر دولتی برای اجرای برنامه های گذشته است و تمام این کارها با حمایت و همراهی و همدلی بخش غیر دولتی بوده است و کماکان این سیاست را ادامه خواهیم داد.
یک بخش وظایفی اداره کل در بحث سیاست گذاری و هدایتی اتفاقات خوبی در سنوات گذشته و در دولت تدبیر و امید رخ داده است بحث تفویض اختیارات که به استان ها داده شده است. ما در خصوص صدور مجوز ساخت فیلم های ۹۰ دقیقه ای شورای نظارت تشکیل میدهیم و کار را راحت تر کرده است و پروسه را سخت تر کرده و یا در بحث صدور مجوزها و اجراهای موسیقی به استان ها واگذار شده است . نکته قابل توجه در سال گذشته ۴۵۰ مجوز اجراها ی صحنه ای اعم از مجوز آموزشگاه های موسیقی، آموزشگاهای آزاد هنری، تئاتر،جنگ های شادی داده شده است .
یک تفاهم در سال گذشته مابین وزیر محترم فرهنگ و ارشاد و استاندار محترم داشتیم و آن ساخت پلاتوهای نمایشی بود که از زمان مدیریت بنده بطور جد پیگیری کردیم و از شش پلاتو مرحله اول یکی آماده بهره برداری و ۲ تا پلاتو عملیات اجرایی آنها شروع شده و ۳ پلاتو باقی مانده در مرحله جانمایی زمین و پیگری وسائل اولیه هستند و اخیرا ۳پلاتو جدید هم اضافه شده پلاتو شهرهای انار، بافت و قلعه گنج هم اضافه شده وامیدواریم با اجرای این پلاتو ها حرکت بزرگی در راستای فراهم ساختن اجرای نمایش و تسهیل در اجرای نمایش های هنرمندان تئاتر فراهم شود.
یکی دیگر از کارها واسپاری فعالیت ها به بخش غیردولتی است و ما ازاین بخش های غیر دولتی حمایت میکنیم این حمایت ها از صدورمجوز گرفته که مجوزموسسات فرهنگی – هنری، آموزشگاهای آزاد هنری در رشته های هنرهای تجسمی ، نمایش، موسیقی، خوشنویسی و حتی موسسات آزاد سینمایی که ایجاد این موسسات در اولویت کاری ماست و همچنین حمایت از این موسسات که در اجرای برنامه های هنری تا جایی که امکان دارد برای فعالیت این موسسات بتوانیم محرکی باشیم. فعالیت های فرهنگی و هنری را به بخش خصوصی و غیر دولتی واگذار کنیم و ما تنها نقش حاکمیتی و نظارتی داشته باشیم.
سیاستی که امسال دنبال میکنیم تمرکز زدایی است یعنی برنامه ها را از سطح شهرکرمان و مرکز استان به سطح استان کرمان منتقل کردیم مثل جشنواره شعر آزاد که امسال در بردسیر برگزار شد به این صورت که با شهرستان ها رایزنی می کنیم که در صورت تمایل میزبانی جشنواره ها ی استانی را بپذیرند . با این کار اعتبار منتقل می شود و کمک می شود و این اتفاق باعث می شود که یک عدالت نسبی در برگزاری و توزیع فعالیت های فرهنگی – هنری در سطح استان اتفاق بیفتد که نکته مهمی است و ما آنرا دنبال میکنیم و امیدواریم با مشارکت شهرستان های مختلف و فرمانداران عزیز و روسای محترم ادارات شهرستانی شاهد تحقق این بخش از کار باشیم در همین راستا نیز تلاش میکنیم که بخشی از
فعالیت های ملی را به کرمان بیاوریم مثل جشنواره موسیقی نواحی و یا جشنواره سینما حقیقت در بهمن ماه یا اسفند ماه دنبال میکنیم که همزمان با تهران در کرمان هم برگزار شود این رویداد ها می تواند باعث رونق فعالیت های فرهنگی و هنری شهر و استان کرمان باشد .
رویکرد دیگری که در اداره کل در این دوره دنبال میکنیم بحث آموزشگا های فرهنگی و هنری است . شهرستان های مختلف ظرفیت های متفاوتی دارند .بعضی از شهرستان ها آموزشها ی هنری توسط آموزشگاهای آزاد و بخش غیر دولتی انجام می شود. در بعضی شهرستا نها این ظرفیت هنوز وجود ندارد یعنی افراد و هنرمندانی که بتوانند در رشته های هنری آموزش دهند و جود ندارد که دو راه حل را برای این مشکل پیگیری میکنیم یکی شناسایی افرای که این استعداد را دارند که آموزش ببینند و بعد در شهر خودشان نسبت به آموزشهای فرهنگی و هنری اقدام کنند و دیگر اینکه اعزام اساتید به شهرستان هایی که از این ظرفیت کمتر برخوردارند با ایجاد آموزشگاه های هنری اقدام شود و نهایتا به این سمت برویم که در تمام شهرستان ها شاهد ایجاد آموزشگاه های آزاد هنری و موسسات فرهنگی و هنری باشیم.
در حال حاضردر سطح استان ۵ سینما و دو سالن داریم که کار نمایش فیلم را انجام میدهند اما برنامه ریزی که امسال انجام داده ایم برای احیای سالن های سینما که این کار ازنیمه دوم سال گذشته شروع شده . سینمای سیرجان تقریبا در حال بهره برداری است. در انار با مشارکت شهرداری به زودی شاهد بهره برداری سینمای آنجا خواهیم بود . در زرند مقدمات کار فراهم شده و با مشارکت شهرداری و بخش غیردولتی سینمای قدیمی احیا می شود.در بعضی از شهرها مثل بم و بافت با بخش غیر دولتی رایزنی شده و در حال پیگیری هستیم و امیدواریم به نتایج خوبی برسیم و در خود کرمان در بخش غیر دولتی مجتمع های تجاری هستند مذاکره کردیم تا بخشی از مجتمع ها را به سینما اختصاص دهند. شخصا چشم انداز خوبی در عرصه سینما ها در شهر و استان کرمان دارم و امیدوارم تا سال آینده تعداد آنها را حداقل به ۸ یا ۹ سالن سینما برسانیم.
سینمای میدان ارگ مالکیت آن اخیرا به حوزه هنری واگذار شده است و پیگیر این موضوع شخص آقای رزم حسینی استاندارمحترم به طور جد دنبال میکنند که یا با احیای همان سالن و یا در همان محل بصورت پردیس سینمایی ایجاد شود با یک مجتع تجاری که سالن سینما داشته باشد و از محل قطعا به عنوان سینما استفاده می شود و این موضوع را حوزه هنری دنبال میکند.
تعداد نشریات از سال ۹۳ تا الان حدود ۱۸۰ نشریه داشتیم که این تعداد نشریه به ۳۲۰ نشریه رسیده و افزایش چشمگیری را دربخش نشریات مکتوب و خبرگزاری ها و پایگاهای اطلاع رسانی و سایت ها داشته ایم و خوشبختانه روند صدور مجوز ها در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باسیاست های معان مطبوعاتی وزارتخانه تسهیل شده است . سیستم مکانیزه است افراد تقاضا می دهند و یک پروسه ۳-۴ ماهه امکان اخذ مجوز نشریه وجود دارد. نکته مهم تر از اخذ مجوز اداره نشریات است در صدور مجوز کسانی که شرایط دارند سختگیری نمیکند اما بعد از صدور مجوز اگر نشریات رعایت نکنند یا ترتیب انتشار رعایت نشود منظم چاپ نشد مشمول ماده ۱۶ شده و تعطیل می شود . از طرف دیگر تلاش کرده در راستای کیفیت بخشی به نشریات برنامه ریزی کند یکی از مسائل که مهم است بحث آموزش بطور جد در دستور کار اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و خانه های مطبوعات ومعاون مطبوعاتی وزارت ارشاد است و برای اینکه نشریات به روز و قوی داشته باشیم قاعدتا باید کادر آموزشی و متخصص درهر نشریه داشته باشیم . استان کرمان بعد از تهران از حیث کمیت دومین جایگاه را دارد .
- شما به عنوان مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی چه کتاب هایی را بیشتر مطالعه می کنید؟
- در اینجا در حوزه های مختلف مرتبط هستم بخشی از کتابهایی که مطالعه میکنم معمولا کتابهایی هست که بعضی از دوستان بعد از انتشار کتاب خود اهدا میکنند و ارسال میشود سعی میکنم مطالعه کنم . اخیرا کتاب ” بگو به جان امام ” خاطرات شهید علی ایرانمنش که توسط خانم همتی با حمایت بنیاد شهید تالیف شده است خاطرات شهید علی ایرانمنش و ارادت شهید به حضرت امام را نشان میدهد خوانده ام ، یکسری کتاب ها مرتبط با حوزه کاری است مثل کتاب
” گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی ” که اخیرا مطالعه کرده ام که بیشتر به مباحث مربوط به فرهنگ سازی و گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی پرداخته است یا کتاب “خانواد ه و فرهنگ عمومی مسائل و اولویت ها ” از مجموعه کتابهایی که شورای فرهنگ عمومی منتشر کرده است . این کتاب خانواده را از دیدگاه قرآن ، آیات و روایات آسیب ها مسائل و مختلف مطرح کرده است . این آخرین کتاب هایی بوده اند که خوانده ام.
- چه چیزی باعث می شود شما واقعا عصبانی شوید؟
- من با دروغ گویی طرف مقابلم عصبانی می شوم. اینکه در حضور خودم دروغ بگویند حال چه در جلسه رسمی باشد و چه در جمع همکاران و چه در جمع خانواده .
- آقای علیزاده اگر به اندازه کافی پول در اختیار داشتید چه می کردید.
- به فرمایش مقام معظم رهبری فرهنگ را به مثابه هوای پاک تشبیه می کنند یعنی همه جا حضور دارد حوزه فرهنگ و هنر حوزه وسیعی است هرچند اعتبار داشته باشیم امکان برنامه ریزی برای فعالیت های فرهنگی، هنری ، دینی و رسانه ای در حوزه ما وجود دارد اگر به اندازه کافی پول و اعتبار در اختیار داشته باشم تلاش خواهم کرد این اعتبارات را در اختیار موسسات فرهنگی هنری کانون های فرهنگی هنری مساجد و موسسات قرآنی و آموزشگاهای آزاد هنری قرار دهم و به آنها در انجام فعالیت هایی که در راستای ترویج فعالیت های فرهنگی هنری و مذهبی دارند با توجه به ماهیت موسسات کمک کنم. هم کار را به موسسات واگذار کنم و هم آنها را حمایت کنم. و همچنین در حوزه عمرانی اگر منابع لازم تامین شود اولویت بنده اتمام تالار مرکزی شهر کرمان که دغدغه اینروز های مدیریت عالی استان و ما و جامعه فرهنگی است.
- شعار شما در انجام کارها چیست ؟
- من سالها در ارشاد کار کردم از سال ۶۹ با سربازی به ارشاد ورود پیدا کردم و با جمع همکاران و جامعه فرهنگی هنری ارتباط نزدیکی داشته ام. آنچه که همیشه به آن تاکید کردم بیشتر بر همدلی ، تعامل و همراهی بوده است. توصیه ام این بوده که اختلافات را کنار بگذاریم و اختلافات کاری ، شخصی ،دیدگاه های سیاسی را کنار بگذاریم تاکید من بیشتر بر همدلی، همراهی و اعتدال در کارها و برنامه ها بوده است.
- فکر میکنید تا ۵ سال آینده چه اتفاقی برای شما بیفتد؟
- سعی میکنم خیلی در آینده زندگی نکنم نه اینکه برنامه ریزی نداشته باشم قطعا دارم اما نگران نیستم و خوش بینم چه آینده شخصی خودم و چه آینده نظام و مملکت ما ، همه چیز رو به بهبودی است و من به آینده امیدوارم و چشم انداز امید بخشی را می بینم.
- آیا تا به حال ناامید شده اید؟
- به نظرم نمیرسد هیچ بچه شیعه ای را بتوانید پیدا کنید که ناامید باشد چون همه ما انتظار آقا امام زمان(عج) راداریم و همین باعث می شود که به آینده امیدوار باشیم.اگر هم مشکل و مسئله ای وجود داشته باشد سعی می کنم به نوعی از آن موضوع با خواندن قرآن و دعا و یا کتاب منحرف کنم و تلاشم براین است که هیچ چیزی باعث ناامیدی من نشود. چون ناامیدی تمام انرژی انسان را می گیرد.
- قهرمان شما در زندگیتان کیست؟
- قهرمان زندگی ما مسلمانان وبخصوص ماشیعیان الگوهایی در زندگی داریم و برای زندگی جاری ما پیامبر، ائمه اطهار، شهدای عزیز، رهنمودهای این بزرگواران واستفاده از سبک زندگی آنها باعث خواهد شد زندگی خوبی داشته باشیم . قهرمان واقعی شهدای ۸ سال دفاع مقدس و شهدای مدافع حرم هستند وخود را فدای خدا و میهن کرده اند و باعث این آرامش و آسایش ما همین شهداهستند و ما مدیون این شهدا هستیم . اما دوست شهیدم “شهید عبدالرضایی” از شهدای شهر انار که حتی تاریخ تولد ما هم یکی بود ۱/۷/۴۷ از کلاس اول تا مقطع دیپلم با هم بودیم و اون سعادت شهادت رو داشت و ما کماکان در این پیچ و خم زندگی گرفتاریم.
- مهمترین درسی که از زندگی گرفتید چیست؟
- که صادقانه زندگی کنم و انسان خوش بینی باشم و هیچ موقع از این خوش بینی زیان ندیده ام.چون همیشه تلاش کرده ام که صادقانه زندگی کنم نسبت به دیگران هم حسن نیت داشته ام و پاسخ این حس نیت همیشه مثبت بوده است.
- اگر بخواهید در سه کلمه خود را توصیف کنید چه می گویید؟
- دارای شخصیتی آرام و عملگرا هستم اهل شعار و گزارش دادن نیستم و بیشتر در عمل کارم را نشان دهم.
- و سوال آخر اینکه به نظر شما کارمندان اداره ارشاد براساس تخصص خود در محل کار خود قرار گرفته اند ؟
- من ۲۶ سال در ارشاد کارکردم مدیر هنرستان هنرهای زیبا بودم که باز وابسته به ارشاد است ، تمام همکاران را کاملا می شناسم.از جهت تعهد و تخصص و وضعیت کاری آنها کاملا آشنا هستم . بعد از دولت نهم و دهم آقای فلاح یکسری تغییرات را در جهت رویکرد جدید دولت تدبیر و امید انجام دادند و تغییرات لازم انجام شد و من به نوعی از میانه کار دولت تدبیر و امید امدم و تغییرات آقای فلاح از نظر بنده تغییرات خوبی بود که ایشان تلاش کرده اند افراد متخصص و دلسوز را به کار بگیرند و استفاده کنند .این دلیل نمیشد که من هم در خصوص نیروها نگاه نداشته باشم. در خود ستاد اداره کل تغییرات داشته ایم بر حسب ضرورت تغییراتی انجام شده است. معتقدم تغییرات تبعاتی هم دارد که این دوره از زمان آقای فلاح شروع شده بود و من هم تلاش کردم همان راه را انجام دهم چرا که اگر در میانه راه تغییرات را انجام میدادم تا افراد جدید با سیاست های کاری ما آشنا شوند زمان بر بود و فرصت ها مثل باد میگذر و فرصت آزمون و خطا نیست و نیروهایی که الان هستند چون کاملا شناخت دارم ضرورتی ندیدم که اداره کل را متحول کنم همکاران خوب هستند و تعامل خوبی دارند اگر در بخشی فردی باشد که با سیاست های من هماهنگ نباشد قطعا تغییرات انجام خواهد شد.خوشبختانه همکاران همراه و تجربه ای خوبی دارند و اجرای این برنامه های سنگین حاکی از توانمندی نیروهای ارشاد است و ما هم از وجود دوستان استفاده می کنیم.
گفتنی ست «محمدرضا علیزاده» متولد سال ۱۳۴۷ و دارای مدرک کارشناسی ارشد جغرافیا است. علیزاده تاکنون مدیرکلی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان کرمان، ریاست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان کرمان، معاونت برنامهریزی و برنامه و بودجه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونت امور کتاب خانهها و سرپرستی معاونت فرهنگی این اداره کل، معاونت آموزش متوسطه در آموزش و پرورش ناحیه یک کرمان و ریاست هنرستان هنرهای زیبا کرمان را بر عهده داشته است.
چاپ شده در شماره ۷ هفته نامه مهرکریمان تاریخ ۲۸ شهریور ۱۳۹۵